• 0722 405 420
  • PROGRAM: L-V 10:00-18:00
  • Comenzile se plaseaza cu o zi inainte.

Mâncare de post sănătoasă și dietetică

Mulți dintre noi aleg să țină postul Paștelui dar de multe ori fie ajung să se îngrașe din cauza excesului de carbohidrați și grăsimi vegetale, fie să mănânce nesănătos din cauza ofertei limitate de mâncare de post.

Iată ce ne sfătuiește Dr. Laura Ene, medic nutriționist și diabetolog, pentru a avea o alimentație sănătoasă și dietetică în perioada postului.

 

Evitați uleiul în exces

Oricât de sănătos ar fi, uleiul are 900 Calorii/100 ml. Asta înseamnă că fiecare lingură de ulei ne aduce în plus aproximativ 100 Calorii. Și ce mâncare de post este mai consumată de români decât salata de vinete care, de cele mai multe ori, este plină de ulei?

Din fericire însă, ea poate fi preparată și dietetic. De exemplu, la ELA BISTRO, salata de vinete are doar 55 Calorii/100 g și este foarte gustoasă.

O altă mâncare de post iubită de români și care conține mult ulei este zacusca. Dar și ea poate fi preparată în varianta dietetică, dacă nu prăjim legumele și folosim doar o lingură de ulei la 1kg de legume.

 

Evitați produsele de patiserie sau dulciurile de post

Toate acestea conțin grăsimi trans sau hidrogenate, cele mai rele dintre toate tipurile de grăsimi. La origine, ele au fost grăsimi bune dar s-au transformat într un produs sintetic printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale, nesaturate, în grăsimi solide care rezistă mai mult timp.

Evitați pe cât posibil aceste grăsimi trans pentru că dăunează sănătății inimii și vaselor de sânge. De aceea noi, la ELA BISTRO, nu folosim niciun fel de grăsimi hidrogenate.

În loc de dulciuri de post, alegeți un fruct proaspăt sau câteva fructe uscate, dacă aveți poftă de ceva dulce.

 

Evitați produsele din soia procesate

Soia este un aliment foarte nutritiv și excelent pentru a suplini necesarul de proteine în post. Dar folosiți boabe de soia, nu produse pe bază de soia precum șnițele, felii, cuburi, granule etc. Toate acestea nu sunt altceva decât alimente procesate, sărăcite de cel puțin 50% din nutrienți.

În aceeași categorie intră și pateurile de post. Așa că faceți-vă propriile paste de legume acasă.

 

Alegeți mâncare gătită

Cea mai bună soluție pentru a ne păstra sănătatea și silueta este să alegem mâncare de post gătită. Din fericire, avem o varietate de legume românești: mazăre, fasole boabe, fasole verde, vinete, varză, ciuperci și lista poate continua.

La ELA BISTRO ai mâncăruri de post pe alese: de la sarmale și ardei de post până la ghiveci de legume, mazăre ori fasole. Toate gătite gustos și dietetic.

 

Alegeți pâine, orez sau paste integrale

Nu numai că sunt mai sănătoase și mai pline de nutrienți la tot atâtea calorii ca variantele lor albe/procesate, ci țin și mai bine de foame. Aveți însă grijă să vă limitați consumul la cel mult 5 felii de pâine pe zi sau o porție de paste integrale ori orez brun sau sălbatic.

Dar atenție! Consumați pâinea, orezul, pastele, fasolea boabe ori mazărea la prânz. La cină alegeți supe cremă de legume sau mâncăruri cum ar fi ghiveci de legume, varză ori mâncare de fasole verde.

De asemenea, atunci când consumați salată de vinete ori paste de legume (hummus, fasole bătută etc), întindeți-le mai degrabă pe o jumătate de ardei gras, decât pe pâine. Veți aduce organismului un plus de vitamine și minerale cu un cost mai mic de calorii.

Folosiți toate aceste sfaturi și veți reuși să mâncați sănătos, gustos și dietetic. Dacă nu aveți timp pentru a prepara mâncare acasă, noi, la ELA BISTRO gătim fără aditivi alimentari, fără prăjeli și doar din ingrediente proaspete și naturale.

Consultați meniul nostru și alegeți-vă mâncărurile preferate!

Sus